Thursday, October 15, 2009

Salut bobocule de Cuza!

Salut bobocule de Cuza, eu sunt Marius și îmi pare bine să te cunosc!

Anul trecut, când făceam cunoștință cu noii membri selectați în organizația studențească din care făceam parte, și mă întrebau în ce an sunt, le răspundeam prompt: “în anul întâi!”
Plină de uimire, mereu urma întrebarea: “cum pot să fac parte dintr-o organizație studențească de 2 ani, dacă sunt student doar de un an?” Da, anul întâi, dar de Master!
Mereu mi-au plăcut începuturile, indiferent de domeniu! Mereu mi-a plăcut statutul de boboc, chiar și nesiguranța cu care venea la pachet, pe care am încercat să o stăpânesc mai bine cu fiecare nouă ocazie.

Cunoști deja o mulțime de oameni noi – colegi, profesori etc. – și vei cunoaste și mai mulți; poate acesta e primul tău contact cu un oraș nou care te va găzdui măcar câțiva ani. Poți fi nesigur, dar niciodată singur, pentru că acum

  • ești parte dintr-o universitate de renume,
  • ai multe organizații studențești alături de care poti să te devolți personal și profesional, să câstigi abilități practice care să îmbogățească toate cunoștințele academice,
  • ai un centru de orientare și consiliere pregătit să te sfătuiască atunci când vei dori să îți folosești aceste abilități și cunoștințe acumulate (dar nu numai, trece-le pragul și întreabă-i ce pot face pentru tine!)
  • ai porțile deschise să cunoști lumea, interesează-te de bursele în străinatate!

De ce îți spun eu asta? Când eram ca tine – boboc – nu știam ce oportunități am, și mi-aș fi dorit să fi aflat mai devreme, pentru că:

  • abia în anul IV m-am înscris într-o organizație studențească internațională, unde am luat contact cu diverse naționalități și culturi, am organizat proiecte, am coordonat echipe, și am beneficiat de un stagiu de practică pe dezvoltare Web la Università di Pisa, Italia;
  • abia în anul I de Master am aplicat pentru o mobilitate Erasmus, specializându-mă timp de un semestru în Interacțiune Om-Mașină la Université Paul Verlaine - Metz, Franța,
  • abia cu puțin înainte de licență am beneficiat de consilierea profesionala și psihologica care m-au ajutat mult să descopăr încotro mă îndrept.

Încă din primul an de studenție, tu deja știi că poți beneficia de aceste oportunități. Dar vrei?

Cu drag,
Marius Butuc

2 comments:

Nagisa said...

Si eu sunt in anul I de master, la Universitatea Bucuresti, si m-ar interesa sa stiu cum ai procedat exact pt stagiul Erasmus de la master. Stiu k nu poti aplica decat pt semestrul I din anul II. E adevarat? Ti-a fost greu sa te descurci in afara?

Unknown said...

Eu am fost plecat in semestrul 2 din primul an, asa ca iti recomand sa discuti direct cu responsabilul pentru mobilitati Erasmus de la facultatea ta.